Czarna kawa to klasyka, w której wiele osób gustuje na co dzień. Jednak czasem przychodzi ochota na coś więcej – szczególnie gdy za oknem jest zimno i szybko robi się ciemno. Wówczas potrzebujemy otoczyć się intensywnymi zapachami i rozgrzewającymi, korzennymi smakami. Szukamy ich nie tylko w potrawach, ale również w napojach. Z pomocą przychodzi kawa z dodatkami – i to nie byle jakimi. Kawa z cynamonem, gorącą czekoladą, goździkami czy cytrusami nieodzownie przywodzi na myśl zimę i niepowtarzalny, świąteczny czas.
Zimowa kawa z dodatkami – praktyczne rady na początek
- Dobierając dodatki do kawy, myśl o niej jak o deserze. Wszystkie składniki powinny dobrze się ze sobą komponować. Idealna kawa z dodatkami to taka, która ma w sobie określone nuty smakowe. Warto zatem z rozmysłem wybierać gatunek i pochodzenie ziaren. Niektóre zawierają słodkie akordy czekolady, orzechów i karmelu, inne natomiast wyróżniają się posmakiem owoców, a nawet kwiatowymi aromatami.
- Jeśli poświęcasz dodatkowy czas na przygotowanie kawy, zadbaj także o jej walory wizualne. Każdy chyba wie, że smakujemy nie tylko językiem, ale również oczami. Wybierz odpowiednią szklankę, filiżankę albo kubek, a także dopasuj jadalne dekoracje. W tym celu warto wyposażyć się choćby w posypki i syropy do kawy.
1. Pumpkin spice latte
Kultowy już specjał kawowy rozsławiony przez największą na świecie sieć kawiarni wita nas co roku jesienią, jednak wielu uwielbia pić go także zimową porą. Trzeba przyznać, że połączenie smaków w pumpkin spice latte jest genialne i warto spróbować tego przepisu także we własnym domu.
Będziesz potrzebować:
- 60 ml świeżo zaparzonego espresso,
- 50 g purée z dyni (możesz zrobić je samemu lub skorzystać z gotowego produktu, na przykład ze słoiczka dla dzieci),
- przyprawy: cynamon, kardamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową,
- 20 ml soku z pomarańczy,
- 1 łyżeczkę miodu,
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego,
- bitą śmietanę (wedle uznania).
Przepis na pumpkin spice latte
- W małym rondelku połącz purée z dyni z przyprawami, miodem i sokiem z pomarańczy.
- Powstałą mieszankę przelej do wysokiej, wąskiej szklanki do latte.
- Zaparz espresso w ekspresie ciśnieniowym.
- Spień mleko w elektrycznym spieniaczu lub z użyciem dyszy spieniającej mleko.
- Na warstwę dyniowego purée wylej spienione mleko, a następnie cienkim strumieniem nalewaj espresso. Jeśli korzystasz z ekspresu automatycznego, podstaw szklankę z purée pod dozownik.
- Wierzch udekoruj bitą śmietaną i posyp cynamonem.
Do przygotowania tej kawy polecamy kawę Segafredo Single Origin Brasil, w której wyczujesz nuty suszonych owoców, czekolady i orzechów.
2. Mokka z czekoladą i syropem wiśniowym
Caffé mocha to klasyczny specjał kawowy, który idealnie pasuje na zimę. Jest prosty do przygotowania, wyśmienicie rozgrzewający i przepysznie czekoladowy.
Składniki kawy mokka:
- 60 ml espresso lub kawy z kawiarki,
- 120 ml mleka
- 30 g czekolady: gorzkiej albo mlecznej (wedle uznania),
- bita śmietana,
- 15 ml syropu wiśniowego,
- kakao w proszku do posypania lub cynamon.
Przepis na caffé mocha
- Zaparz kawę w ekspresie albo w kawiarce.
- W międzyczasie podgrzej mleko z kostkami czekolady, aż do ich całkowitego rozpuszczenia.
- Przelej czekoladowe mleko do filiżanki.
- Dodaj zaparzoną kawę.
- Wlej syrop wiśniowy.
- Udekoruj wierzch napoju bitą śmietaną.
Całość posyp kakao albo cynamonem. Warta polecenia jest w szczególności kawa z cynamonem ze względu na właściwości tej przyprawy. Cynamon ma korzystny wpływ na metabolizm, pracę przewodu pokarmowego oraz odporność. Do kawy mokka świetnie sprawdzą się ziarna Segafredo Caffè Crema Collezione.
3. Kawa piernikowa
Jeżeli chcesz wprowadzić się w świąteczny nastrój, idealna zimowa kawa to ta piernikowa. Jest słodka, rozgrzewająca i aromatyczna. Z powodzeniem może zastąpić niejeden deser.
Składniki na kawę piernikową:
- 120 ml espresso lub kawy z kawiarki,
- przyprawy: pół laski wanilii (wydrążone), laska cynamonu, 2-3 goździki, 2 nasiona kardamonu, imbir w proszku, starta gałka muszkatołowa,
- 120 ml mleka,
- 2-3 belgijskie ciasteczka korzenne typu speculoos,
- 2 łyżeczki syropu klonowego,
- bita śmietana.
Przepis na kawę piernikową
- Brzegi kubka zamocz w syropie klonowym, a następnie posyp drobno pokruszonymi ciasteczkami.
- Zaparz kawę ulubioną metodą.
- Wlej kawę do kubka, dodaj wszystkie przyprawy i zamieszaj.
- Dodaj spienione, ciepłe mleko.
- Całość udekoruj bitą śmietaną, dodatkowo posypaną pokruszonymi ciastkami speculoos.
Do tej kawy możesz użyć ziaren Segafredo Single Origin Peru, które mają w sobie nuty karmelu, orzechów i cytrusów.
4. Złota kawa z kurkumą
Pora na propozycję dla miłośników metod alternatywnych! Przepis na złotą kawę bazuje na aromatycznych przyprawach o korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Czy wiesz, że kawa z kardamonem ma właściwości antybakteryjne? Wspiera także prawidłowe trawienie. Podobne właściwości ma kawa z kurkumą i cynamonem. Dlaczego by ich nie połączyć?
Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 150 ml kawy z przelewu, dripa albo chemexu,
- przyprawy mielone: kurkumę, kardamon, imbir,
- 100 ml napoju migdałowego,
- 1 łyżkę miodu.
Przepis na złotą kawę
- Kawę zaparz ulubioną metodą alternatywną.
- Mleko podgrzej i wymieszaj z miodem i wszystkimi przyprawami.
- Przelej mleko do kubka.
- Do całości wlej zaparzoną kawę.
- Wierzch możesz delikatnie posypać dodatkowymi przyprawami. Świetnie smakuje zarówno kawa z kardamonem mielonym, jak i kawa z kurkumą i pieprzem – taki napój od razu Cię rozgrzeje!
Do tego przepisu sprawdzi się kawa, w której wyczuwalne są owocowe nuty o przyjemnej kwasowości, na przykład Segafredo Zanetti Storia.
5. Espresso z pomarańczową nutą
Miłośnicy espresso także znajdą coś dla siebie. Ten prosty przepis gwarantuje wyrazisty, cytrusowy smak, który na długo pozostaje na podniebieniu. Jeśli masz ekspres ciśnieniowy, koniecznie go wypróbuj!
Potrzebne składniki:
- 120 ml espresso.
- skórka z połowy małej pomarańczy,
- 1 łyżeczka miodu.
Przepis na espresso z pomarańczową nutą
- Użyj małego obieraka z ząbkami, by ostrugać cienkie paski ze skórki pomarańczy.
- Obraną skórkę ułóż w filiżance do espresso doppio, tak by nic nie wystawało.
- Dodaj łyżeczkę miodu.
- Całość zalej świeżo zaparzoną kawą.
Miodowo-cytrusowe nuty smakowe świetnie połączą się z kawą Segafredo Selezione Arabica.
6. Irish coffee
Chociaż Dzień Świętego Patryka dopiero w marcu, zimą również możesz delektować się znakomitą kawą po irlandzku. Z całą pewnością nie można odmówić jej rozgrzewającego smaku.
Składniki na irish coffee:
- 120 ml espresso,
- 50 ml irlandzkiej whiskey,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- bita śmietana.
Przepis na kawę po irlandzku
- Zaparz podwójne espresso lub kawę w kawiarce.
- Gotową kawę przelej do rondelka.
- Dodaj odrobinę gorącej wody, cukier i whiskey.
- Podgrzej zawartość rondelka, mieszając.
- Po podgrzaniu przelej kawę do wysokiej szklanki.
- Udekoruj wierzch bitą śmietaną.
Do przygotowania irish coffee możesz wykorzystać kawę mieloną Segafredo Le Origini Brasile, która dzięki specjalnemu procesowi palenia ma miodowy aromat.
7. Cynamonowe cappuccino
Niekiedy kawa zimowa to krótka przerwa w pracy i nie ma wiele czasu na jej przygotowanie. Mimo to jest ochota na spróbowanie czegoś nowego. W takiej sytuacji być może pora na klasyczne cappuccino dla zabieganych.
Składniki na cynamonowe cappuccino:
- 30 ml espresso lub kawy z kawiarki,
- 100 ml mleka (przed spienieniem,
- mielony cynamon,
- brązowy cukier.
Przepis na cynamonowe cappuccino
- Jeśli masz automatyczny ekspres ciśnieniowy, po prostu wybierz odpowiedni przycisk.
- Jeżeli masz ekspres kolbowy, zaparz espresso i użyj dyszy do spienienia mleka.
- Jeśli masz kawiarkę i elektryczny spieniacz do mleka, zaparz kawę i spień mleko na ciepło.
- Do kawy w filiżance dodaj brązowy cukier.
- Udekoruj kawę spienionym mlekiem. Możesz zrobić latte art, jeśli potrafisz.
- Całość posyp cynamonem w proszku.
Klasyczne cappuccino doskonale smakuje na bazie ziaren Caffè Crema Classico.
8. Kawa z białą czekoladą i kokosem
To kawa zimowa zarówno ze smaku, jak i z wyglądu. Przywodzi na myśl zaśnieżony krajobraz za oknem. Jej smak nie jest tak często spotykany, a z pewnością zasługuje na przetestowanie.
Składniki na kawę z białą czekoladą i kokosem
- 60-120 ml kawy zaparzonej dowolną metodą,
- 50 ml mleczka kokosowego,
- 3 kostki białej czekolady,
- łyżeczka wiórków kokosowych,
- bita śmietana.
Przepis na kawę z białą czekoladą i kokosem
- Zaparz kawę dowolną metodą.
- W rondelku podgrzej mleko kokosowe z kostkami białej czekolady, aż do jej rozpuszczenia.
- Przelej mleko kokosowe z czekoladą do filiżanki.
- Wlej świeżo zaparzoną kawę.
- Wierzch udekoruj bitą śmietaną.
- Całość posyp wiórkami kokosowymi.
Który z tych ośmiu przepisów najbardziej przypadł Ci do gustu? Życzymy udanych eksperymentów w kuchni!